Saamelaiskäräjälain uudistaminen on kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan, mutta viivästymisen takia sen onnistuminen on nyt vaakalaudalla. Vihreät naiset vaatii pääministeriä käyttämään arvovaltaansa tämän ihmisoikeusrikkomuksen lopettamiseen ja hallitusta tuomaan lakiuudistuksen eduskunnalle välittömästi.

Suomen nykylaki rikkoo saamelaisten itsemääräämisoikeutta ja kansalais- ja poliittisia oikeuksia. Lainsäädännön puutteiden vuoksi oikeuslaitoksemme voi määrätä saamelaiskäräjien päätöksen ohi sen, kuka voi olla saamelaiskäräjien vaaleissa ehdolla tai äänestää niissä. Suomi on saanut asiasta jo vuosia sitten huomautuksia merkittäviltä kansainvälisiltä ihmisoikeustahoilta. Se ei silti ole korjannut tilannetta.

“Tämä ei ole mikään mielipidekysymys, sillä meitä on ojentanut jo YK:n ihmisoikeuskomitea ja YK:n rotusyrjintäkomitea. Valtiomme siis rikkoo ihmisoikeuksia pitkäjänteisesti ja tietoisesti. Silti hallitus toisensa jälkeen epäonnistuu tilanteen korjaamisessa. Miten Suomi voi perustella itselleen tämän tason saamattomuuden?”, jyrähtää Vihreiden naisten hallituksen jäsen Laura Tarvainen.

Pääministeri antaa uudistuksen olla keskustan panttivankina

Saamelaiskäräjälain uudistuksesta on sovittu hallitusohjelmassa mutta uudistus on vaarassa jäädä loppukauden kiireiden jalkoihin, koska keskustapuolue pitää esitystä panttivankinaan.

“Lakiuudistus on oikeusministeriössä valmiina, mutta sen tuomista äänestykseen arkaillaan. Ei ole salaisuus että uudistusta vastustavat istuvat keskustan riveissä. On täysin kestämätöntä, että muutama kansanedustaja estäisi näin vuosikymmeniä odotetun perusoikeuksien turvaamisen. Pääministerin on saatava hallituksensa rivit suoraksi ja osoitettava johtajuutta viemällä uudistus maaliin”, vaatii Vihreiden naisten 1. varapuheenjohtaja Fatim Diarra.

Uusi aika saamelaisten oikeuksille Suomessa edellyttää asennemuutosta

Saamelaiskäräjälain uudistaminen on toteutettava kuten sovittu, mutta sen lisäksi tarvitaan suurta asennemuutosta suhteessa saamelaisiin. 

“Saamelaisiin kohdistuvan rasismin purkamiseksi pitäisi myöntää julkisesti se kipeä fakta, että saamelaispolitiikkamme on toiminut siirtomaapolitiikan muotissa. Ei ole suomalaisten asia päättää saamelaisten puolesta heidän asioistaan, sen nöyryyttämisen pitää viimein loppua. Saamelaiskäräjälain uudistus ihmisoikeuksia kunnioittavaksi olisi tärkeä askel tähän suuntaan”, muistuttaa Oona Foster Vihreiden naisten hallituksesta.

 

 

Lisätietoja:

Vihreiden naisten 1. varapuheenjohtaja Fatim Diarra, fatim.diarra [at] vihreat.fi

Hallituksen jäsen Laura Tarvainen, laura.tarvainen [at] ulapland.fi

Hallituksen varajäsen Oona Foster, oona.varinowski [at] gmail.com