Naisten oikeudet, seksuaalioikeudet ja sateenkaarioikeudet herättävät politiikassa voimakasta vastarintaa. Juuri siksi niitä on puolustettava joka päivä – ja jokaisissa vaaleissa.

Tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet eivät ikävä kyllä etene itsestään. Päin vastoin, niitä itse asiassa haastetaan sekä Suomessa että maailmalla toistuvasti ja systemaattisesti. Siksi meidänkään otteemme ei saa herpaantua.

Eduskunnan keväässä valopilkku oli translain hyväksyminen. Vanhentuneen ja ihmisoikeuksia rikkoneen lain uudistaminen oli iso edistysaskel.

Sateenkaarioikeuksia koskevien epäkohtien korjaaminen on aina nostattanut pintaan vastareaktioita, uhkakuvia ja pelottelua. Niin tälläkin kertaa.

On tärkeää ymmärtää, mistä vastustus kumpuaa. Erilaisista selvityksistä tiedämme, että seksuaalioikeuksia ja sateenkaarioikeuksia vastustetaan samankaltaisilla menetelmillä ja puheenparrella niin Yhdysvalloissa, Puolassa, Venäjällä kuin Suomessakin. Esimerkiksi aborttioikeuden, ehkäisyn ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien vastustaminen verhotaan perinteisten perhearvojen puolustamiseksi. Rahallisia kytköksiä Yhdysvaltojen ultrakonservatiivisiin ja uskonnollisiin tahoihin on osoitettu.

Toiminnalla on vaikutusta: eurooppalaisten sateenkaari-indeksien valossa edeltävä vuosi on ollut sateenkaarivähemmistöön kuuluville väkivaltaisin vuosikymmeneen. Ukrainasta sotaa paenneet, sotarikosten ja seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneet eivät ole saaneet tarvitsemaansa apua Puolan tiukan lainsäädännön tähden. Yhdysvalloissa aborttikielto ajaa keskenmenon kokeneita hengenvaaraan, kun terveydenhuollon sijaan heille jaetaan tuomioita.

En halua pelotella, vaan muistuttaa: edistys ei ole itsestäänselvää ja jopa takapakkia voi tapahtua, jos tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia ei perustella, puolusteta ja vaalita.

Seksuaalioikeuksissa ja sateenkaarioikeuksissa ei ole kyse ylimääräisestä kivasta, vaan perustavanlaatuisista oikeuksista olla oma itsensä, olla turvassa, olla elossa.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja ehdolla eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä. Äänestä vihreää feministiä.

Ennakkoäänestys Suomessa 22.-28.3.

Vaalipäivä 2.4.