Vihreät naiset edellyttää, että hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet eivät tee kompromisseja ihmisoikeuksissa ja vähemmistöjen oikeuksissa, vaan naisten oikeudet ja perus- ja ihmisoikeudet otetaan hallitusohjelman keskiöön. Ohjelmaan on kirjattava kunnianhimoinen suunnitelma perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden toimeenpanemiseksi, kuten lukuisat ihmisoikeusjärjestötkin ovat vaatineet.

Ihmisoikeudet läpileikkaavat kaikki politiikan sektorit. Ne ovat keskeisiä niin turvallisuudelle, kriisikestävyydelle ja yhteiskuntarauhallekin. Kun uusi hallitus lähtee päättämään Suomen suuntaa, on vaalilupaukset lunastettava myös ihmis- ja perusoikeusrintamalla. Usealta neuvottelevalta puolueelta löytyy niin ihmisoikeuskirjauksia kuin naisten ja vähemmistöjen oikeuksia systemaattisesti puolustaneita sivistysporvareita. Luotamme siihen, etteivät he tee myönnytyksiä ihmisoikeuksien saralla.

“Valtiolla on velvollisuus suojella, toteuttaa ja edistää jokaisen ihmis- ja perusoikeuksien toteutumista. Maassa, jossa joka kolmas nainen kohtaa lähisuhdeväkivaltaa ja joka on tutkitusti Euroopan rasistisimpia ei yksinkertaisesti ole varaa olla panostamatta systemaattiseen ihmisoikeustyöhön”, jyrähtää Vihreiden naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Bella Forsgrén.

Työtä ihmisoikeuksien saralla riittää. Suomi on saanut kansainvälisiltä ihmisoikeuselimiltä lukuisia huomautuksia ja suosituksia liittyen esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan, rasismin, syrjinnän ja vihapuheen torjuntaan sekä vähemmistöjen ja saamelaisten oikeuksiin liittyen. 

“Ihmisoikeusnäkökulman pitää läpäistä koko hallitusohjelma. Meidän pitää lisätä turvakotipaikkojen määrää, puuttua vihapuheeseen tiukemmin, laatia sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma ja säätää vihdoin saamelaiskäräjälaki”, linjaa Vihreiden naisten kevätkokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Inka Hopsu.

Hyväksytty Vihreiden naisten kevätkokouksessa 20.5.2023.

Lisätietoja: 

Bella Forsgrén, Vihreiden naisten puheenjohtaja, bella.forsgren(at)eduskunta.fi, 09 432 3114

Taru Anttonen, Vihreiden naisten pääsihteeri, taru.anttonen(at)vihreat.fi, 040 514 9333