Vihreät naiset kritisoi jyrkästi hallitusohjelmaan kirjattuja heikennyksiä ja leikkauksia, jotka osuvat kohtuuttoman raskaasti heikoimmissa asemissa oleviin, yksinhuoltajiin ja kaupungeissa naisenemmistöisillä matalapalkka-aloilla työskenteleviin.

Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, asumistuesta ja muista etuuksista säästetään yhteensä 1,2 miljardia euroa. Työttömyysturvan, asumistuen ja joidenkin muiden etuuksien indeksikorotuksista luovutaan koko vaalikauden ajaksi. Lapsikorotukset poistetaan ja viimesijaista turvaa eli toimeentulotukea heikennetään. Tämän päälle ensimmäisestä sairauslomapäivästä ollaan aikeissa tehdä palkaton.

”Hallitusohjelmassa kurjistaminen kertaantuu kohtuuttomasti samoille ihmisille — niille, jotka ovat jo valmiiksi heikoimmissa asemissa. Erityisen huolissaan on syytä olla kaupungeissa asuvista matalapalkka-alojen naisista ja yksinhuoltajista. Tämäkö todella on kiitos varhaiskasvattajille ja sosiaali- ja terveysalan työntekijöille? Tälläkö näiden alojen kriisejä ratkaistaan?”, kysyy Vihreiden naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Bella Forsgrén. 

Työntekijöiden aseman ja pienituloisten toimeentulon heikentämisen lisäksi osansa leikkauksista saa myös jo valmiiksi miljoonavajeella oleva sosiaali- ja terveydenhuolto. Maahanmuuttopolitiikan kiristykset ovat yksiselitteisesti julmia. Tasa-arvon mallimaa jää uudessa ohjelmassa pääosin juhlapuheen tasolle – jos sillekään. Kehitysyhteistyön romahduttaminen on globaalien kriisien keskellä vastuuton teko. Samalla ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta pakitetaan. 

Purammekin seuraavien päivien aikana hallitusohjelmaa eri näkökulmista.

“Tämän hallituksen toimet tulevat vaikuttamaan heikoimmassa asemassa olevien ja vähemmistöjen hyvinvointiin pitkälle tulevaisuuteen. Tulemme tekemään oppositiosta kirkkaasti selväksi sen, että tämä ei ole välittävää politiikkaa”, jyrähtää Bella Forsgrén.

Lisätietoja:
Bella Forsgrén, Vihreiden naisten puheenjohtaja, bella.forsgren(at)eduskunta.fi, 09 432 3114
Taru Anttonen, Vihreiden naisten pääsihteeri, taru.anttonen(at)vihreat.fi, 040 514 9333