Vihreiden naisten syyskokous vaatii hallitusta tunnustamaan ilmastokriisin ja luontokadon vakavuuden. Ilman tiukkoja, tieteeseen perustuvia ilmasto- ja luontotoimia ei tasa-arvokaan voi toteutua.

Vihreät naiset perustettiin 30 vuotta sitten edistämään vihreää feminismiä niin vihreissä kuin puolueen ulkopuolellakin. Vuosijuhlapäivänä Vihreiden naisten syyskokous muistuttaa, että tänään tehtävä politiikka vaikuttaa merkittävästi tulevien sukupolvien yhdenvertaisuuteen. Yhtäkään vuotta ei ole hukattavana ilmasto- ja luontokriisien selättämiseen.

“Hälyttävää on, että keskellä kuudetta sukupuuttoaaltoa hallitus romahduttaa luonnonsuojelun rahoituksen. Tilanteessa jossa maapallo on lämpenemässä jopa 2,5 C vuosisadan loppuun mennessä, hallitus pakittaa ilmastotoimissa. On surullista, että kokoomus ja muut hallituspuolueet haluavat olla historian väärällä puolella, kun tulevat sukupolvet arvioivat toimintaamme. Tasa-arvoa ei voida saavuttaa, jos elämisen edellytysten annetaan murtua ympäriltämme”, toteaa Vihreiden naisten puheenjohtaja Bella Forsgrén.

Vihreä feminismi kattaa koko luontosuhteen. Talouden ja kaiken ihmisen toiminnan pitää sopeutua luonnon rajoihin, jotka ovat tulleet vastaan jo vuosikausia sitten. Meille luonto ja eläimet eivät ole välineitä, vaan niillä on itseisarvo.

Ilmasto- ja luontokriisi ovat tasa-arvokysymyksiä. Ilmaston lämpenemisen vaikutukset osuvat erityisesti köyhimmissä maissa naisiin ja tyttöihin, joiden asema on muutenkin heikompi. Luonnonkatastrofit ja muut kriisit altistavat naisia ja tyttöjä esimerkiksi sairauksille ja konfliktien mukanaan tuomalle väkivallalle. Hiilinegatiivista yhteiskuntaa ja luontokadon pysäyttämistä täytyykin tavoitella sosiaalisesti oikeudenmukaisesti niin globaalisti kuin Suomessa.

“Näyttää siltä, että hallituksen luontosuhde ja käsitys oikeudenmukaisuudesta on päinvastainen kuin meillä. Leikkaamalla luonnonsuojelusta, pienipalkkaisten alojen naisilta, nuorilta, kehitysyhteistyöstä ja pakolaiskiintiöstä hallitus osoittaa, ettei sitä kiinnosta luonnon eikä edes heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointi”, sanoo Tampereen seudun Vihreiden naisten puheenjohtaja Iiris Suomela, joka toimi Vinan syyskokouksen puheenjohtajana.

Lisätietoja:
Bella Forsgrén
Kansanedustaja, Vihreiden naisten puheenjohtaja
09 432 3114, bella.forsgren(at)vihreat.fi

Iiris Suomela
Tampereen seudun Vihreiden naisten puheenjohtaja
050 514 4778, iiris.suomela(at)gmail.com

Kannanotto on hyväksytty Vihreiden naisten syyskokouksessa 18.-19.11.2023 Tampereella.