Vihreät naiset ilmaisee vakavan huolensa naisten ja tyttöjen asemasta sotatoimien keskellä Gazassa.

Gazassa yli 18 000:sta tapetuista yli 70 prosentin raportoidaan olevan naisia ja lapsia ja kertomuksia Hamasin käyttämästä seksuaaliväkivallasta 7.10. hyökkäyksessään on lukuisia. Kuvauksia siviileihin kohdistuvasta systemaattisesta väkivallasta ja julmasta seksuaaliväkivallasta on useita. Nämä ja kaikki muut sotarikokset on tutkittava perusteellisesti ja kaikki tekijät saatettava vastuuseen. 

“Kaikilla naisilla ja tytöillä on oikeus elämään ilman väkivaltaa – sen on toteuduttava niin Israelin kuin Palestiinankin naisille. Seksuaaliväkivallan riski kasvaa konfliktitilanteissa ja sitä käytetään myös sodankäynnin menetelmänä. Tarvitaan dokumentointia, ilmoituskanavia sekä tukipalveluita. Koko kansainvälisen yhteisön on selväsanaisesti tuomittava naisiin kohdistuva väkivalta sekä vaadittava sotatoimien loppua”, sanoo Vihreiden naisten puheenjohtaja Bella Forsgrén. 

Tulitauko on edellytys naisten oikeuksien ja turvallisuuden toteutumiselle. Kaikilla konflikteilla on sukupuolivaikutuksia, eikä Gazan tilanne ole poikkeus. Gazassa arvioidaan olevan noin 50 000 raskaana olevaa naista ja noin 180 naista joutuu synnyttämään päivittäin sodan keskellä. Hamasin panttivankeina on edelleen siviilejä, mukaan lukien naisia ja lapsia, ja Israel on vanginnut Palestiinan miehityksen aikana mielivaltaisesti tuhansia palestiinalaisia, myös alaikäisiä. Panttivankien ottaminen on sotarikos.

Gaza lähestyy täydellistä tuhoa: humanitaarisen avun toimittaminen alueelle on estetty, alueella on kriittinen pula ruoasta ja vedestä eikä turvaa löydy alueelta mistään. Tilanteen taustalla on Israelin yli 50 vuotta kestänyt laiton miehitys ja vuodesta 2007 kestänyt Gazan saarto. 

“Humanitaarisen avun rajoittamaton pääsy Gazaan on mahdollistettava välittömästi. Siinä on huomioitava naiserityiset tarpeet, kuten seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut. Sukupuolistunutta ja seksuaaliväkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille tarvitaan turvallisia tiloja ja palveluita. Yhteistyötä on tehtävä paikallisten naisjärjestöjen kanssa, mikä vahvistaa naisten osallisuutta”, vaatii Forsgrén. 

Lisätiedot: 

Bella Forsgrén, Vihreiden naisten puheenjohtaja, 09 432 3114, bella.forsgren(at)eduskunta.fi